Zawieruchy przepis na kino: Żeberka BBQ

Zawieruchy przepis na kino
Zawieruchy przepis na kino
Wieczór z filmem przed tv? Brzmi, jak dobry plan. Wystarczy jeszcze przygotować coś dobrego do jedzenia. Tu z pomocą przychodzi Grzegorz Zawierucha.

"Zawieruchy przepis na kino" to program nie tylko pełen inspirujących rozmów o kinie, ale również pysznego jedzenia. Grzegorz Zawierucha przygotował żeberka BBQ inspirowane filmem "Bardzo Dziki Zachód". Chcesz przygotować ją w domu? Oto przepis:

ŻEBERKA:

2 kg żeberka wieprzowe

MARYNATA:

2 łyżeczki czosnku w proszku

1 łyżeczka cebuli proszku

2 łyżeczki papryki słodkiej

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka tłuczonego czarnego pieprzu

1/2 łyżeczki kuminu

1 łyżeczka chili lub proszku Cayenne (opcjonalnie)

2 łyżki oliwy z oliwek

SOS:

2 szklanki (500 ml) sosu barbeque

3 łyżki czosnku przeciśniętego przez praskę

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka sosu Worcestershire

1/2 - 1 łyżka pieprzu cayenne (opcjonalnie na ciepło)

½ łyżeczka soli

1 łyżeczka brązowego cukru

Zawieruchy przepis na kino
Zawieruchy przepis na kino
Źródło: Bartosz Krupa

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Rozgrzać piekarnik do 180 ° C

Oczyścić żeberka ściągając błonkę, która zakrywa dolną stronę żeberek.

Wymieszać wszystkie składniki marynaty i dokładnie natrzeć mięso z każdej strony. Następnie umieścić na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i piec około 2 godziny.

Na 10 minut przed końcem pieczenia, wyciągamy żeberka i obficie smarujemy je sosem.

Pieczemy kolejne 7 minut w temperaturze 240 stopni Celsjusza.

Zmieniamy funkcję piekarnika na grill, smarujemy żeberka sosem za pomocą pędzelka i pieczemy kolejne 3 minuty.

Po wyciągnięciu, odstawiamy na 10 minut i dajemy mięsu odpocząć.

PIECZONY ZIEMNIAK:

4 ziemniaki

½ szklanki mąki

2 łyżeczki soli

4 cebule

Zawieruchy przepis na kino
Zawieruchy przepis na kino
Źródło: Bartosz Krupa

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka. Rozkładamy na blasze i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 20 minut w temperaturze 240 stopni Celsjusza, aż się spali na popiół.

Następnie wkładamy do moździerza i ucieramy ją do uzyskania popiołu.

Mąkę, sól i popiół z cebuli mieszamy razem. Ziemniaki dokładnie myjemy, a następnie mokre obtaczamy w mieszance.

Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 50 minut (w zależności od wielkości ziemniaków) w temperaturze 220 stopni Celsjusza.

NAPÓJ:

Cydr jabłkowy z pomarańczą, cynamonem i kurkuma – świetny koktail

Zobacz także:

Zawieruchy przepis na kino: Człowiek z blizną

podziel się:

Pozostałe wiadomości