"Zawieruchy przepis na kino" to program nie tylko pełen inspirujących rozmów o kinie, ale również pysznego jedzenia. Grzegorz Zawierucha przygotował ragout z mieszanką mięs inspirowany filmem "Chłopcy z ferajny". Chcesz przygotować go w domu? Oto przepis:
Składniki:
2 łyżki niesolonego masła
2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
120 g pancetty (lub wędzonego boczku)
1 duża słodka cebula
2 marchewki
2 łodygi selera
2 szklanki grubo posiekanych pieczarek
1/2 łyżeczki soli
4 ząbki czosnku
0,5 kg wołowiny
0,5 kg wieprzowiny (wieprzowina daje smak😊)
0,5 kg cielęciny
2 puszki pomidorów
1 szklanka wytrawnego białego wina
½ szklanki mleka
6 gałązek świeżego tymianku
1 łyżka oregano
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
4 pomidory pokrojone w kostkę
1 szklanka bulionu z kurczaka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę z odrobiną masła i wrzucamy kawałki mięsa. Obsmażamy je, aż się mocno zarumienią, a nawet lekko mogą się przypalić. Wyciągamy.
Do tego samego garnka wrzucamy pokrojoną w kostkę pancette i obsmażamy przez chwilę. Wyciągamy na bok.
Następnie, w razie potrzeby dolewamy odrobinę oliwy i wrzucamy posiekaną cebulę, czosnek pokrojony na bardzo cienkie plasterki. Lekko szklimy i dodajemy marchewkę, seler i na końcu pieczarki (wszystko pokrojone w kostkę, a pieczarki na ćwiartki). W trakcie smażenia dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, tymianek, oregano. Obsmażamy przez ok. 4 minuty.
Wrzucamy mięso i dodajemy koncentrat pomidorowy. Zalewamy winem i gotujemy, aż płyn prawie cały odparuje.
Następnie wlewamy mleko i całość mieszamy. Lekko redukujemy.
Po 3 minutach wrzucamy pomidory posiekane, pomidory z puszki i wlewamy bulion. Zagotowujemy całość i gotujemy na małym ogniu ok. 2 i ½ godziny częściowo przykrywając garnek. Jeśli sos odparuje zbyt szybko, uzupełniamy bulionem.
Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Serwujemy z pappardele lub makaronem według uznania.
NAPÓJ:
Aż prosi się o kieliszek białego, wytrawnego wina😊
2 opcja:
Campari bezalko – sok z pomarańczy, sok z grejpfruta, kostki lodu, skórka z pomarańczy, mięta,
Całość blendujemy.
Zobacz także:
Zawieruchy przepis na kino: Człowiek z blizną