Zawieruchy przepis na kino: Komosa ryżowa z "Apollo 13"

Zawieruchy przepis na kino
Zawieruchy przepis na kino
Wieczór z filmem przed tv? Brzmi, jak dobry plan. Wystarczy jeszcze przygotować coś dobrego do jedzenia. Tu z pomocą przychodzi Grzegorz Zawierucha.

"Zawieruchy przepis na kino" to program nie tylko pełen inspirujących rozmów o kinie, ale również pysznego jedzenia. Grzegorz Zawierucha przygotował komosę ryżową z jajkiem po benedyktyńsku i sosem holenderskim inspirowaną filmem "Apollo 13". Chcesz przygotować ją w domu? Oto przepis:

KOMOSA RYŻOWA:

200 g komosy ryżowej

0,5l bulionu warzywnego

8 pomidorków koktajlowych

Szczypior od cebulki dymki

Garść jarmużu

2 garści szpinaku

4 pomidory suszone z zalewy

Łyżeczka papryki wędzonej

1 łyżeczka białka konopnego (purella)

Sól i pieprz, oregano

2 jajka

Sos holenderski

Zawieruchy przepis na kino
Zawieruchy przepis na kino
Źródło: Bartosz Krupa

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Komosę ryżową wrzucamy na patelnię i prażymy ok. 2 minuty, uważając żeby nie spalić ziaren. Następnie zalewamy bulionem i gotujemy ok. 8minut.

Pomidorki kroimy na połówki, jarmuż siekamy na nieduże kawałki i blanszujemy (wkładamy do gotującej wody na 1 -2 minuty, a następnie przekładamy do miski z lodowatą wodą), szczypior siekamy na krążki, pomidorki drobno siekamy.

Kiedy komosa się ugotuje, ściągamy z ognia i wszystkie składniki mieszamy razem. Przyprawiamy solą, pieprzem, oregano, białkiem konopnym i papryką wędzoną do smaku.

Wykładamy na talerze. Na wierzchu kładziemy jajko po benedyktyńsku i polewamy sosem holenderskim.

#jajko po benedyktyńsku – do wrzącej wody z odrobiną octu wbijamy świeże jajko i delikatnie łyżką formujemy je w kulę. Gotujemy ok. 2 minuty. delikatnie wyciągamy uważając, żeby nie przebić żółtka.

NAPOJE:

Sok z yuzu z miodem

Zobacz także:

Zawieruchy przepis na kino: Film kojarzone z jedzeniem

Zawieruchy przepis na kino: Film kojarzone z jedzeniem

podziel się:

Pozostałe wiadomości