"Zawieruchy przepis na kino" to program nie tylko pełen inspirujących rozmów o kinie, ale również pysznego jedzenia. Grzegorz Zawierucha przygotował komosę ryżową z jajkiem po benedyktyńsku i sosem holenderskim inspirowaną filmem "Apollo 13". Chcesz przygotować ją w domu? Oto przepis:
KOMOSA RYŻOWA:
200 g komosy ryżowej
0,5l bulionu warzywnego
8 pomidorków koktajlowych
Szczypior od cebulki dymki
Garść jarmużu
2 garści szpinaku
4 pomidory suszone z zalewy
Łyżeczka papryki wędzonej
1 łyżeczka białka konopnego (purella)
Sól i pieprz, oregano
2 jajka
Sos holenderski
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Komosę ryżową wrzucamy na patelnię i prażymy ok. 2 minuty, uważając żeby nie spalić ziaren. Następnie zalewamy bulionem i gotujemy ok. 8minut.
Pomidorki kroimy na połówki, jarmuż siekamy na nieduże kawałki i blanszujemy (wkładamy do gotującej wody na 1 -2 minuty, a następnie przekładamy do miski z lodowatą wodą), szczypior siekamy na krążki, pomidorki drobno siekamy.
Kiedy komosa się ugotuje, ściągamy z ognia i wszystkie składniki mieszamy razem. Przyprawiamy solą, pieprzem, oregano, białkiem konopnym i papryką wędzoną do smaku.
Wykładamy na talerze. Na wierzchu kładziemy jajko po benedyktyńsku i polewamy sosem holenderskim.
#jajko po benedyktyńsku – do wrzącej wody z odrobiną octu wbijamy świeże jajko i delikatnie łyżką formujemy je w kulę. Gotujemy ok. 2 minuty. delikatnie wyciągamy uważając, żeby nie przebić żółtka.
NAPOJE:
Sok z yuzu z miodem
Zobacz także:
Zawieruchy przepis na kino: Film kojarzone z jedzeniem