"Zawieruchy przepis na kino" to program nie tylko pełen inspirujących rozmów o kinie, ale również pysznego jedzenia. Grzegorz Zawierucha przygotował fish and chips inspirowane filmem "Notting Hill". Chcesz przygotować ją w domu? Oto przepis:
RYBA:
2 filety Miętusa
PANIERKA DO RYBY:
55 gramów uniwersalnej mąki
55 gramów skrobi kukurydzianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sól do smaku
Czarny pieprz (do smaku)
1/3 szklanki piwa (ciemne piwo)
1/3 szklanki wody gazowanej
FRYTKI:
8 dużych ziemniaków (obrane)
1 litr oleju roślinnego
1 litr wody
1 łyżeczka cukru
SOS CZOSNKOWY:
2 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżka majonezu
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
Sól do smaku
Ocet do polania frytek
PRZYGOTOWANIE RYBA:
Składniki panierki mieszamy ze sobą w takiej kolejności jak są podane. Odstawiamy do lodówki na około 2h, żeby się dobrze schłodziła.
Po tym czasie rybę osuszamy ręcznikiem papierowym, doprawiamy solą i obtaczamy w mące, a następnie w panierce.
Smażymy na mocno rozgrzanym, głębokim oleju.
PRZYGOTOWANIE FRYTEK:
Ziemniaki obieramy i kroimy grubo na kształt frytek. Następnie wlewamy na patelnię wodę, dodajemy cukier i gotujemy frytki około 5minut. Odcedzamy dobrze i osuszamy dokładnie papierowym ręcznikiem.
Na tej samej patelni lub we frytkownicy rozgrzewamy olej i wrzucamy do niego frytki. Smażymy do uzyskania złotego koloru.
SOS:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Doprawiamy solą do smaku.
SERWOWANIE:
Z gazety zwijamy rożek, napełniamy go do połowy frytkami, solimy i polewamy octem.
Na wierzch kładziemy kawałki ryby i całość polewamy sosem.
NAPÓJ:
herbata w stylu angielskim z mlekiem
Zobacz także:
Zawieruchy przepis na kino: Człowiek z blizną