"Zawieruchy przepis na kino" to program nie tylko pełen inspirujących rozmów o kinie, ale również pysznego jedzenia. Grzegorz Zawierucha przygotował brioszkę z krabem inspirowaną filmem "Człowie z blizną". Chcesz przygotować ją w domu? Oto przepis:
BRIOSZKA Z KRABEM
2 kraby w skorupkach (ok. 400g mięsa)
150g serka śmietankowego
2 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy dijon
3 zielonej cebuli, posiekanej
2 łyżki soku z cytryny
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1/4 łyżeczki cayenne
4 brioszki
DO SERWOWANIA:
1 awokado, w plasterkach 1 szklanka kiełków lucerny
BRIOSZKA:
30 dag świeżych drożdży
100ml mleka o temp. 30 st. C
380 g mąki
50 g cukru
3 jajka
170 g masła temp. Pokojowa
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Jeśli mamy żywego kraba, wkładamy go na 10 minut do zamrażarki. Sprawi to, że krab zaśnie i nie będzie nic czuł. Wyciągamy i wrzucamy do wrzącej wody dobrze osolonej.
Gotujemy około 15 minut.
Po wyciągnięciu odstawiamy do wystygnięcia, a następnie miażdżymy pancerz i wyciągamy mięso.
W średniej misce wymieszaj kraba, ser śmietankowy, majonez, musztardę, cebulę, sok z cytryny, sól, pieprz i pieprz kajeński.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA BRIOSZKA:
Drożdże rozrabiamy w ciepłym mleku z odrobiną mąki i cukru.
Pozostałą mąkę mieszamy z cukrem.
Kiedy zaczyn drożdżowy zacznie pracować, dodajemy go do naczynia z mąką i cukrem.
Następnie wbijamy po 1 jajku i dodajemy stopniowo masło, ciągle ugniatając.
Kiedy ciasto będzie dobrze wyrobione odstawiamy do wyrośnięcia.
Następnie znowu lekko je przebijamy i odstawiamy na kolejne 30 minut.
Formujemy kulki ok 120g w kształcie bułeczek. Smarujemy żółtkiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. C na 20 minut
SERWOWANIE:
Brioszkę przekrajamy na pół, ale nie do końca. W środek wkładamy mieszankę krabową, na wierzch plasterki awokado i kiełki. Można polać palonym masłem.
NAPÓJ:
Koktajl z mango i owocami w stylu california.
Zobacz także:
Zawieruchy przepis na kino: Film kojarzone z jedzeniem