Zawieruchy przepis na kino: Brioszka z krabem inspirowana "Człowiekiem z blizną"

Zawieruchy przepis na kino
Zawieruchy przepis na kino
Wieczór z filmem przed tv? Brzmi, jak dobry plan. Wystarczy jeszcze przygotować coś dobrego do jedzenia. Tu z pomocą przychodzi Grzegorz Zawierucha. Zobacz jego przepis!

"Zawieruchy przepis na kino" to program nie tylko pełen inspirujących rozmów o kinie, ale również pysznego jedzenia. Grzegorz Zawierucha przygotował brioszkę z krabem inspirowaną filmem "Człowie z blizną". Chcesz przygotować ją w domu? Oto przepis:

BRIOSZKA Z KRABEM

2 kraby w skorupkach (ok. 400g mięsa)

150g serka śmietankowego

2 łyżki majonezu

1 łyżka musztardy dijon

3 zielonej cebuli, posiekanej

2 łyżki soku z cytryny

1/4 łyżeczki soli

1/4 łyżeczki pieprzu

1/4 łyżeczki cayenne

4 brioszki

DO SERWOWANIA:

1 awokado, w plasterkach 1 szklanka kiełków lucerny

BRIOSZKA:

30 dag świeżych drożdży

100ml mleka o temp. 30 st. C

380 g mąki

50 g cukru

3 jajka

170 g masła temp. Pokojowa

Zawieruchy przepis na kino
Zawieruchy przepis na kino
Źródło: Bartosz Krupa

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Jeśli mamy żywego kraba, wkładamy go na 10 minut do zamrażarki. Sprawi to, że krab zaśnie i nie będzie nic czuł. Wyciągamy i wrzucamy do wrzącej wody dobrze osolonej.

Gotujemy około 15 minut.

Po wyciągnięciu odstawiamy do wystygnięcia, a następnie miażdżymy pancerz i wyciągamy mięso.

W średniej misce wymieszaj kraba, ser śmietankowy, majonez, musztardę, cebulę, sok z cytryny, sól, pieprz i pieprz kajeński.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA BRIOSZKA:

Drożdże rozrabiamy w ciepłym mleku z odrobiną mąki i cukru.

Pozostałą mąkę mieszamy z cukrem.

Kiedy zaczyn drożdżowy zacznie pracować, dodajemy go do naczynia z mąką i cukrem.

Następnie wbijamy po 1 jajku i dodajemy stopniowo masło, ciągle ugniatając.

Kiedy ciasto będzie dobrze wyrobione odstawiamy do wyrośnięcia.

Następnie znowu lekko je przebijamy i odstawiamy na kolejne 30 minut.

Formujemy kulki ok 120g w kształcie bułeczek. Smarujemy żółtkiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. C na 20 minut

SERWOWANIE:

Brioszkę przekrajamy na pół, ale nie do końca. W środek wkładamy mieszankę krabową, na wierzch plasterki awokado i kiełki. Można polać palonym masłem.

NAPÓJ:

Koktajl z mango i owocami w stylu california.

Zobacz także:

Zawieruchy przepis na kino: Film kojarzone z jedzeniem

Zawieruchy przepis na kino: Film kojarzone z jedzeniem

podziel się:

Pozostałe wiadomości