Zawieruchy przepis na kino: Strudel

Zawieruchy przepis na kino: Strudel
Zawieruchy przepis na kino: Strudel
Wieczór z filmem przed tv? Brzmi, jak dobry plan. Wystarczy jeszcze przygotować coś dobrego do jedzenia. Tu z pomocą przychodzi Grzegorz Zawierucha.

"Zawieruchy przepis na kino" to program nie tylko pełen inspirujących rozmów o kinie, ale również pysznego jedzenia. Grzegorz Zawierucha przygotował strudel z jabłkami inspirowane filmem "Bękarty wojny". Chcesz przygotować ją w domu? Oto przepis:

SKŁADNIKI

DLA STRUDEL CIASTA:

1/4 szklanki niesolonego masła, stopionego (55g)

1 1/2 szklanki mąki uniwersalnej, (200g)

1 szczypta soli

1/3 szklanki wody, letniej (80 ml)

NADZIENIE JABŁKOWE:

1/3 szklanki złotych rodzynek, 50g

2 łyżki rumu

4 średnie jabłka

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka mielonego cynamonu

1/2 szklanki cukru pudru (100g)

1/4 szklanki migdałów, drobno posiekanych (30g)

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

DO ZŁOŻENIA:

6 łyżek niesolonego masła, stopionego (90g)

1/4 szklanki bułki tartej, (30g)

Zawieruchy przepis na kino
Zawieruchy przepis na kino
Źródło: Bartosz Krupa

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

W misce stojącego miksera wyposażonego w nasadkę łopatkową połącz stopione masło, mąkę, sól i letnią wodę. Mieszaj ze średnią prędkością około 1 minuty, aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto.

W małym rondlu (z pokrywką) zagotuj wodę, następnie zdejmij garnek z ognia, opróżnij garnek i osusz ręcznikiem do naczyń. Wyłóż garnek arkuszem pergaminu, włóż ciasto do garnka i nałóż pokrywkę. Pozostaw na 30 minut w temperaturze pokojowej.

Rozgrzej piekarnik do 180 ° C i wyłóż blachę do pieczenia pergaminem.

Tymczasem w małej misce połącz rodzynki i rum. Odstaw na 30 minut. Następnie dobrze odsącz.

Obierz, pokrój jabłka w kosteczkę. Połącz jabłka z sokiem z cytryny. Dodaj cynamon, cukier, rodzynki, migdały i ekstrakt waniliowy. Odłożyć na bok.

Połóż cienki ręcznik kuchenny płasko na blacie. Posyp mąką. Rozwałkuj ciasto tak cienko, jak to możliwe. Posmaruj go odrobiną stopionego masła.

Następnie ostrożnie rozciągnij go rękami, aż będzie miał około 45 x 30 cm, a przez ciasto zobaczysz wzór ręcznika do naczyń.

Posmaruj połowę rozwałkowanego ciasta roztopionym masłem.

Długi bok powinien być skierowany w Twoją stronę. Po prawej stronie prostokąta pozostaw kilka centymetrów miejsca, a następnie posyp bułką tartą od góry do dołu nad ciastem w linii o grubości 15cm. Pozostaw ok. 5cm margines na górze i na dole paska.

Ułóż nadzienie jabłkowe na bułce tartej. Użyj łyżki cedzakowej, aby płyn pozostał w misce.

Złóż ok. 5cm margines na górze i na dole ciasta na nadzienie, a następnie za pomocą ręcznika zwiń strudel od krótkiego boku. Schowaj końce.

Ostrożnie przenieś Strudel na przygotowany blachę do pieczenia, szew stroną do dołu. Posmaruj odrobiną stopionego masła.

Piec około 50 minut w dolnej trzeciej części piekarnika, aż na wierzchu będzie lekko złoty. Posmaruj strudel pozostałym stopionym masłem co 20 minut w piekarniku.

Ostudzić przez 10 minut, następnie posypać cukrem pudrem i podawać na ciepło.

Oczywiście koniecznie z ubitą śmietaną z cukrem😊

Zawieruchy przepis na kino

NAPOJE:

Dla Grześka espresso, a dla Rafała mleko 😊

Zawieruchy przepis na kino
Zawieruchy przepis na kino
Zawieruchy przepis na kino
Zawieruchy przepis na kino
Zawieruchy przepis na kino
+37
Zobacz galerię

Zawieruchy przepis na kino

podziel się:

Pozostałe wiadomości