Zawieruchy przepis na kino: Ragout z mieszanką mięs

Zawieruchy przepis na kino: Ragout z mieszanką mięs
Zawieruchy przepis na kino: Ragout z mieszanką mięs
Wieczór z filmem przed tv? Brzmi, jak dobry plan. Wystarczy jeszcze przygotować coś dobrego do jedzenia. Tu z pomocą przychodzi Grzegorz Zawierucha.

"Zawieruchy przepis na kino" to program nie tylko pełen inspirujących rozmów o kinie, ale również pysznego jedzenia. Grzegorz Zawierucha przygotował ragout z mieszanką mięs inspirowany filmem "Chłopcy z ferajny". Chcesz przygotować go w domu? Oto przepis:

Składniki:

2 łyżki niesolonego masła

2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

120 g pancetty (lub wędzonego boczku)

1 duża słodka cebula

2 marchewki

2 łodygi selera

2 szklanki grubo posiekanych pieczarek

1/2 łyżeczki soli

4 ząbki czosnku

0,5 kg wołowiny

0,5 kg wieprzowiny (wieprzowina daje smak😊)

0,5 kg cielęciny

2 puszki pomidorów

1 szklanka wytrawnego białego wina

½ szklanki mleka

6 gałązek świeżego tymianku

1 łyżka oregano

2 liście laurowe

2 ziela angielskie

4 pomidory pokrojone w kostkę

1 szklanka bulionu z kurczaka

Zawieruchy przepis na kino
Zawieruchy przepis na kino
Źródło: Bartosz Krupa

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę z odrobiną masła i wrzucamy kawałki mięsa. Obsmażamy je, aż się mocno zarumienią, a nawet lekko mogą się przypalić. Wyciągamy.

Do tego samego garnka wrzucamy pokrojoną w kostkę pancette i obsmażamy przez chwilę. Wyciągamy na bok.

Następnie, w razie potrzeby dolewamy odrobinę oliwy i wrzucamy posiekaną cebulę, czosnek pokrojony na bardzo cienkie plasterki. Lekko szklimy i dodajemy marchewkę, seler i na końcu pieczarki (wszystko pokrojone w kostkę, a pieczarki na ćwiartki). W trakcie smażenia dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, tymianek, oregano. Obsmażamy przez ok. 4 minuty.

Wrzucamy mięso i dodajemy koncentrat pomidorowy. Zalewamy winem i gotujemy, aż płyn prawie cały odparuje.

Następnie wlewamy mleko i całość mieszamy. Lekko redukujemy.

Po 3 minutach wrzucamy pomidory posiekane, pomidory z puszki i wlewamy bulion. Zagotowujemy całość i gotujemy na małym ogniu ok. 2 i ½ godziny częściowo przykrywając garnek. Jeśli sos odparuje zbyt szybko, uzupełniamy bulionem.

Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Serwujemy z pappardele lub makaronem według uznania.

Zawieruchy przepis na kino
Zawieruchy przepis na kino
Źródło: Bartosz Krupa

NAPÓJ:

Aż prosi się o kieliszek białego, wytrawnego wina😊

2 opcja:

Campari bezalko – sok z pomarańczy, sok z grejpfruta, kostki lodu, skórka z pomarańczy, mięta,

Całość blendujemy.

Zobacz także:

Zawieruchy przepis na kino: Człowiek z blizną

podziel się:

Pozostałe wiadomości