Zawieruchy przepis na kino: Maharagwe

Zawieruchy przepis na kino
Zawieruchy przepis na kino
Wieczór z filmem przed tv? Brzmi, jak dobry plan. Wystarczy jeszcze przygotować coś dobrego do jedzenia. Tu z pomocą przychodzi Grzegorz Zawierucha.

"Zawieruchy przepis na kino" to program nie tylko pełen inspirujących rozmów o kinie, ale również pysznego jedzenia. Grzegorz Zawierucha Maharagwe (kenijską czerwoną fasolę z pomidorami i mlekiem kokosowym) inspirowaną filmem "Pożegnanie z Afryką". Chcesz przygotować ją w domu? Oto przepis:

MAHARAGWE

(kenijska czerwona fasola z pomidorami i mlekiem kokosowym)

4½ szklanki gotowanej czerwonej fasoli lub innej czerwonej fasoli

(350 gramów / 1½ szklanki surowej fasoli, namoczonej i gotowanej do miękkości lub dwóch 540 gramowych puszek fasoli lub trzech 400 gramowych puszek fasoli) * patrz poniżej, w jaki sposób gotować fasolę

2 łyżki oleju (autentyczny olej orzechowy)

2 średnie cebule, posiekane (2-2½ szklanki)

1 jalapeño lub inną ostrą paprykę posiekaną

2 ząbki czosnku, posiekane

1 łyżeczka łagodnego curry w proszku

½ łyżeczki mielonego kuminu

½ łyżeczki mielonej kurkumy

½ łyżeczki mielonego kardamonu

½ łyżeczki mielonej kolendry

1 łyżeczka soli + więcej do smaku (można potrzebować więcej, jeśli używamy gotowanej fasoli)

1 puszka (400 ml) pokrojonych w kostkę pomidorów (lub 2 szklanki pokrojonych w kostkę świeżych pomidorów)

1 puszka (400 ml) pełnotłustego mleka kokosowego premium (nie lekkie)

posiekana kolendra do dekoracji (opcjonalnie)

gotowany ryż, placki lub chlebek kukurydziany jako dodatek

GOTOWANIE FASOLI:

Fasolę dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Następnie wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą, aby dobrze przykryła całą fasolę. Zostawiamy do namoczenia około 8 godzin.

Po tym czasie odcedzamy, wkładamy z powrotem do garnka, zalewamy wodą ok. 5 cm ponad fasolę.

Gotujemy 1 -2 godziny, aż ziarna będą miękkie.

Ściągamy z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia w wodzie, w której się gotowała.

Odcedzić i opłukać fasolę, jeśli używa się fasoli w puszkach.

Zawieruchy przepis na kino
Zawieruchy przepis na kino
Źródło: Bartosz Krupa

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA MAHARAGWE:

Do dużej patelni lub garnka z grubym dnem wlewamy olej.

Dodajemy posiekaną cebulkę i ostrą paprykę i obsmażamy ok. 3 minuty, aż będzie szklista.

Dodajemy czosnek, curry, kumin, kurkumę, kardamon i sól i smażymy przez chwilę.

Dodajemy odsączoną fasolę, pomidory i mleko kokosowe.

Zmniejszamy ogień i gotujemy około 15 minut aż mleko kokosowe zgęstnieje i smaki się dobrze połączą. Sos powinien lekko przykrywać fasolę. Jeśli płynu jest za mało można dolać odrobinę wody i gotować ok, 2 minut.

Na koniec możemy dodać więcej soli, jeśli to konieczne i ostrej papryki lub pieprzu cayenne.

Podawaj maharagwe na gorąco z gotowanym ryżem, ugali lub z wybranym chlebem (naan, pita, chapati, roti)

PRZEPIS CHLEBEK KUKURYDZIANY:

230g kukurydzy z puszki

62,5g masła

100g mąki ryżowej

2 jajka

1/3 szklanki cukru

1 mała łyżeczka proszku do pieczenia

Zawieruchy przepis na kino: Grzegorz Zawierucha
Zawieruchy przepis na kino: Grzegorz Zawierucha
Źródło: Bartosz Krupa

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Masło ucieramy mikserem.

Kukurydzę blendujemy z dodatkiem odrobiny mleka.

Następnie dodajemy do masła ¾ cukru i miksujemy.

Dodajemy żółtka i bardzo powoli mąkę ryżową wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ciągle miksując na wolnych obrotach.

Dodajemy kukurydzę zblendowaną i mieszamy.

Na koniec ubijamy białka na sztywną pianę z resztą cukru i łączymy razem.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza ok. 40minut.

Zobacz także:

Zawieruchy przepis na kino: Film kojarzone z jedzeniem

podziel się:

Pozostałe wiadomości