Niestety Twój system operacyjny nie jest już wspierany i dlatego nie możemy poprawnie wyświetlić tej strony. Przepraszamy za utrudnienia.

Aktualności

Zawieruchy przepis na kino: COQ AU VIN
Zawieruchy przepis na kino: COQ AU VIN 
Wieczór z filmem przed tv? Brzmi, jak dobry plan. Wystarczy jeszcze przygotować coś dobrego do jedzenia. Tu z pomocą przychodzi Grzegorz Zawierucha.

"Zawieruchy przepis na kino" to program nie tylko pełen inspirujących rozmów o kinie, ale również pysznego jedzenia. Grzegorz Zawierucha przygotował COQ AU VIN inspirowane filmem "Lepiej późno niż później". Chcesz przygotować ją w domu? Oto przepis:

SKŁADNIKI:

1 ½ łyżki oliwy z oliwek
3 plasterki (100g) boczku wędzonego
2 cebule
1 marchewka
2 laski selera naciowego
1 kurczak z wolnego wybiegu
3 ząbki czosnku, drobno posiekane
3 łyżki brandy lub koniak
600 ml czerwonego wina
150 ml bulionu drobiowego dobrej jakości
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
3 gałązki tymianku, 2 gałązki rozmarynu i 2 liście laurowe, 8 gałązek pietruszki - bouquet garni
Mała garść posiekanej natki pietruszki do dekoracji

Do grzybów:

3 łyżki oliwy z oliwek
250g pieczarek,
12 małych szalotek
1 łyżeczka cukru
Sól do smaku
Do zagęszczacza
2 łyżki zwykłej mąki
1½ łyżeczki oliwy z oliwek
1 łyżeczka zmiękczonego masła

Zawieruchy przepis na kinoZawieruchy przepis na kino

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:


Kurczaka porcjujemy - udka, podudzia i piersi osobno, wkładamy do miski, zalewamy 600ml wina i 1 łyżeczkę listków tymianku. Odstawiamy na 4 godziny do zamarynowania.

Podgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek w dużym, grubym rondlu lub w garnku z grubym dnem.

Wrzucamy boczek pokrojony w kostkę i smażymy, aż się zarumieni i wytopi tłuszcz. Wyciągamy na ręcznik papierowy i odsączamy tłuszcz. Odkładamy na bok.

Kurczaka wyciągamy z wina i dokładnie osuszamy, doprawiamy solą i pieprzem i obsmażamy na złoty kolor na tłuszczu ze smażenia boczku. Wyciągamy na talerz.

Do tego samego rondelka wrzucamy pokrojoną w ćwiartki cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, marchewkę, seler naciowy i 250g pieczarek. Przesmażamy, aż wszystko się lekko zarumieni.

Następnie dolewamy brendy i podpalamy, aby alkohol wyparował. Dodajemy koncentrat pomidorowy, a po chwili wlewamy wino z marynaty kurczaka i bulion. Dorzucamy zioła (bouquet garni) i wkładamy porcje kurczaka. Dosypujemy ¾ boczku i dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. 45 minut.

Tuż przed podaniem rozgrzewamy 3 łyżki oliwy truflowej na dużej patelni nieprzywierającej. Wrzucamy szalotki i 250g pieczarek, dodajemy łyżeczkę cukru i sól do smaku. Smażymy ok 5 minut.
W miseczce robimy zagęstnik (2 łyżki mąki, 1,5 łyżki oliwy i 1 łyżka masła. Łączymy ze sobą za pomocą trzepaczki tak, aby nie było grudek.

Wyciągamy kawałki kurczaka z rondelka i zagęszczamy sos, stopniowo dodając zagęstnik i roztrzepując go trzepaczką.

Serwujemy na talerz. Układamy kurczaka, obok grzyby i dymkę z patelni, polewamy sosem winnym, a na wierzch posypujemy resztą boczku i świeżą pietruszką. Serwujemy z puree z ziemniaków.

Zawieruchy przepis na kino
Zawieruchy przepis na kino

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Zawieruchy przepis na kino PRZED EMISJĄ W TV: Romansidło czy świetna komedia?
Następny artykuł:

Zawieruchy przepis na kino PRZED EMISJĄ W TV: Romansidło czy świetna komedia?

tvnpix