Zawieruchy przepis na kino: COQ AU VIN

Zawieruchy przepis na kino: COQ AU VIN
Zawieruchy przepis na kino: COQ AU VIN
Wieczór z filmem przed tv? Brzmi, jak dobry plan. Wystarczy jeszcze przygotować coś dobrego do jedzenia. Tu z pomocą przychodzi Grzegorz Zawierucha.

"Zawieruchy przepis na kino" to program nie tylko pełen inspirujących rozmów o kinie, ale również pysznego jedzenia. Grzegorz Zawierucha przygotował COQ AU VIN inspirowane filmem "Lepiej późno niż później". Chcesz przygotować ją w domu? Oto przepis:

SKŁADNIKI:

1 ½ łyżki oliwy z oliwek3 plasterki (100g) boczku wędzonego2 cebule1 marchewka2 laski selera naciowego1 kurczak z wolnego wybiegu3 ząbki czosnku, drobno posiekane3 łyżki brandy lub koniak600 ml czerwonego wina150 ml bulionu drobiowego dobrej jakości2 łyżeczki przecieru pomidorowego3 gałązki tymianku, 2 gałązki rozmarynu i 2 liście laurowe, 8 gałązek pietruszki - bouquet garniMała garść posiekanej natki pietruszki do dekoracji

Do grzybów:

3 łyżki oliwy z oliwek250g pieczarek,12 małych szalotek1 łyżeczka cukruSól do smakuDo zagęszczacza2 łyżki zwykłej mąki1½ łyżeczki oliwy z oliwek1 łyżeczka zmiękczonego masła

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Zawieruchy przepis na kino
Zawieruchy przepis na kino
Źródło: Bartosz Krupa

Kurczaka porcjujemy - udka, podudzia i piersi osobno, wkładamy do miski, zalewamy 600ml wina i 1 łyżeczkę listków tymianku. Odstawiamy na 4 godziny do zamarynowania.

Podgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek w dużym, grubym rondlu lub w garnku z grubym dnem.

Wrzucamy boczek pokrojony w kostkę i smażymy, aż się zarumieni i wytopi tłuszcz. Wyciągamy na ręcznik papierowy i odsączamy tłuszcz. Odkładamy na bok.

Kurczaka wyciągamy z wina i dokładnie osuszamy, doprawiamy solą i pieprzem i obsmażamy na złoty kolor na tłuszczu ze smażenia boczku. Wyciągamy na talerz.

Do tego samego rondelka wrzucamy pokrojoną w ćwiartki cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, marchewkę, seler naciowy i 250g pieczarek. Przesmażamy, aż wszystko się lekko zarumieni.

Następnie dolewamy brendy i podpalamy, aby alkohol wyparował. Dodajemy koncentrat pomidorowy, a po chwili wlewamy wino z marynaty kurczaka i bulion. Dorzucamy zioła (bouquet garni) i wkładamy porcje kurczaka. Dosypujemy ¾ boczku i dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. 45 minut.

Tuż przed podaniem rozgrzewamy 3 łyżki oliwy truflowej na dużej patelni nieprzywierającej. Wrzucamy szalotki i 250g pieczarek, dodajemy łyżeczkę cukru i sól do smaku. Smażymy ok 5 minut.W miseczce robimy zagęstnik (2 łyżki mąki, 1,5 łyżki oliwy i 1 łyżka masła. Łączymy ze sobą za pomocą trzepaczki tak, aby nie było grudek.

Wyciągamy kawałki kurczaka z rondelka i zagęszczamy sos, stopniowo dodając zagęstnik i roztrzepując go trzepaczką.

Serwujemy na talerz. Układamy kurczaka, obok grzyby i dymkę z patelni, polewamy sosem winnym, a na wierzch posypujemy resztą boczku i świeżą pietruszką. Serwujemy z puree z ziemniaków.

Zawieruchy przepis na kino

podziel się:

Pozostałe wiadomości