Niestety Twój system operacyjny nie jest już wspierany i dlatego nie możemy poprawnie wyświetlić tej strony. Przepraszamy za utrudnienia.

Aktualności

Zawieruchy przepis na kino: Fish and chips
Zawieruchy przepis na kino: Fish and chips 
Wieczór z filmem przed tv? Brzmi, jak dobry plan. Wystarczy jeszcze przygotować coś dobrego do jedzenia. Tu z pomocą przychodzi Grzegorz Zawierucha.

"Zawieruchy przepis na kino" to program nie tylko pełen inspirujących rozmów o kinie, ale również pysznego jedzenia. Grzegorz Zawierucha przygotował fish and chips inspirowane filmem "Notting Hill". Chcesz przygotować ją w domu? Oto przepis:

RYBA:

2 filety Miętusa

 

PANIERKA DO RYBY:

55 gramów uniwersalnej mąki

55 gramów skrobi kukurydzianej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sól do smaku

Czarny pieprz (do smaku)

1/3 szklanki piwa (ciemne piwo)

1/3 szklanki wody gazowanej

 

FRYTKI:

8 dużych ziemniaków (obrane)

1 litr oleju roślinnego

1 litr wody

1 łyżeczka cukru

 

SOS CZOSNKOWY:

2 łyżki jogurtu greckiego

1 łyżka majonezu

2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę

Sól do smaku

Ocet do polania frytek

Zawieruchy przepis na kinoZawieruchy przepis na kino

PRZYGOTOWANIE RYBA:

Składniki panierki mieszamy ze sobą w takiej kolejności jak są podane. Odstawiamy do lodówki na około 2h, żeby się dobrze schłodziła.

Po tym czasie rybę osuszamy ręcznikiem papierowym, doprawiamy solą i obtaczamy w mące, a następnie w panierce.

Smażymy na mocno rozgrzanym, głębokim oleju.

 

PRZYGOTOWANIE FRYTEK:

Ziemniaki obieramy i kroimy grubo na kształt frytek. Następnie wlewamy na patelnię wodę, dodajemy cukier i gotujemy frytki około 5minut. Odcedzamy dobrze i osuszamy dokładnie papierowym ręcznikiem.

Na tej samej patelni lub we frytkownicy rozgrzewamy olej i wrzucamy do niego frytki. Smażymy do uzyskania złotego koloru.

Zawieruchy przepis na kinoZawieruchy przepis na kino

SOS:

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Doprawiamy solą do smaku.

 

SERWOWANIE:

Z gazety zwijamy rożek, napełniamy go do połowy frytkami, solimy i polewamy octem.

Na wierzch kładziemy kawałki ryby i całość polewamy sosem.

Zawieruchy przepis na kinoZawieruchy przepis na kino

 

NAPÓJ:

herbata w stylu angielskim z mlekiem

Zobacz także:

Zawieruchy przepis na kino: Człowiek z blizną
Zawieruchy przepis na kino: Człowiek z blizną

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
"18 kiloherców" zwycięża Warszawski Festiwal Filmowy
Następny artykuł:

"18 kiloherców" zwycięża Warszawski Festiwal Filmowy

tvnpix